Hoe kom ik over op de camera? 4 tips hoe je praat in de camera.
Hoe kom ik over op de camera? 4 tips hoe je praat in de camera.
13 mei 2017 

Hoe kom ik over op de camera? 4 tips hoe je praat in de camera.

Een aantal kleine, maar erg handig tips voor filmen van jezelf.

Nu je met video aan de slag wilt, kom je erachter dat je voor en achter de camera komt te staan. Vooral voor de camera staan is lastig in het begin. Je hebt veel om aan te denken en als je veel denkt, gaat het mis met wat en vooral hoe je je verhaal wilt overbrengen aan de kijker.

Er zijn drie dingen waar je aan kunt werken die belangrijk zijn voor ‘HOE’ jouw verhaal overkomt op de kijker:

 

#1 Expressie (energie)

Voor de camera moet je meer je best doen om jouw energie over te laten komen bij de kijker. Normaal praten geeft al snel een slome uitstraling. Het is dus de kunst om je energie te verhogen voor de camera. Door meer uitdrukkelijk te spreken en meer expressie te geven aan je verhaal kom je energieker over bij de kijker.

Dit vergt wel wat gewenning, want het lijkt in eerste instantie onnatuurlijk en overdreven. Uiteraard moet je hier niet te ver in gaan.

“Probeer maar eens 2 takes te filmen en zie de verschillen in hoe je overkomt in beeld”

#2 Uitdrukking. Blij versus serieus

Het lijkt een beetje op het vorige punt maar het is niet hetzelfde. Aangezien je in eerste instantie veel nadenkt, is je uitdrukking ook anders, serieuzer.

Ik volg het leuke online bedrijf Phlearn. Dit is een website waar je Photoshop-technieken leert. De presentator (Aaron) heeft bijna altijd een glimlach op zijn gezicht. Even los van zijn erg leuke stijl van presenteren, maakt zijn blije gezicht alles erg toegankelijk.
Voor een idee. Kijk alleen even het begin.
phlearn.com/tutorial/3-steps-editing-childrens-photos-photoshop/

#3 Richt je op de kijker (door in de camera te kijken)

Dit punt heeft 2 aspecten. Er zijn 2 redenen waarom je wegkijkt van de camera. Eén is ingebouwd in je hersenen. Het is namelijk een gegeven dat je ogen een bepaalde kant opgaan als je een mentale activiteit doet. Bijvoorbeeld denken of herinneren.

Als je nadenkt over wat je wilt zeggen, gaan je ogen naar rechts- of linksonder en naar boven bij herinneringen.

Als je niet precies weet wat je wilt zeggen, laten je ogen dat zien. Een beetje voorbereiding helpt.

Het is verlegenheid overwinnen en gewenning om in de camera te blijven kijken. Als je met iemand praat, kunnen je ogen alle kanten opgaan. Bij mij is dat zo. Het vraagt om oefening om je ogen te blijven richten op de camera(lens).

Een superhandige tip om jezelf te leren in de camera te kijken, is het plaatsen van een spiegel(tje) achter de camera. Je kan dan jezelf blijven aankijken. Een bijkomend voordeel is dat je zo ook gemakkelijker kunt lachen of glimlachen. Zie punt 2.

Als je toevallig een camera hebt met een (alleen deze optie) pop-up-scherm naar boven of onder toe, dan kun je dat ook gebruiken. De meeste camera’s hebben een afkijkscherm aan de zijkant. Als dit al open te klappen is, is dit nog geen goede optie. Het is een goede referentie voor je shot, maar je moet het niet gebruiken om je te richten tot de kijker. Je ogen zijn dan te veel gericht op het scherm en het lijkt dan alsof je de kijker niet aankijkt.

#4 Uh zeggen…

Je zult regelmatig ‘uh’ zeggen als je begint. Een verhaal in je hoofd hebben, helpt om dit minder te zeggen. Neem het in het begin maar voor lief. Het wordt met de tijd steeds gemakkelijker om te praten en alle facetten van het filmen over je heen te laten komen. Gun jezelf fouten in de leerfase.

Verder is het herhalen, herhalen, herhalen.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen