Audio is erg belangrijk. Dat klinkt misschien vreemd als we het over video hebben, want geluid lijkt ondergeschikt aan beeld. Daarom is audio bij video vaak het onderschoven kindje, terwijl het eigenlijk het belangrijkste aspect is van jouw video’s.
Audio = 50% van je video. Je wil immers je boodschap overbrengen en matige of slechte audio zal daarbij niet helpen. Integendeel, het zal snel irritatie opleveren bij je kijkers en misschien zullen ze zelfs afhaken. Erg jammer als mensen eenmaal jouw video aan het bekijken zijn.
Goede audio is essentieel voor jouw video. Gezien door de ogen van een klant!
Het belang van goede audio bij eigengemaakte video’s werd mij onlangs weer erg duidelijk bij een groot project voor een klant. Zij wilde een complete leeromgeving maken met diverse uitlegvideo’s en ook mp3’s met meditaties. Zij had ook al wat presentaties gemaakt met screencaptures en ik schrok een beetje van de kwaliteit. Niet alleen als vakman, maar ook vanuit het perspectief van de klant luisterde ik naar haar voorbeelden. Ik kon mij niet focussen op wat zij vertelde, want de vervormde audio leidde mij erg af.
Ik heb haar dan ook direct geadviseerd om wat audio-aanpassingen te doen. Dat leverde een grote verbetering op. Ik heb geadviseerd om een aparte audiorecorder te gebruiken en een goede microfoon of lavaliermicrofoon te kopen (een microfoon aan je blouse of trui).
Zij merkte zelf ook op dat het echt veel beter klonk en dankte mij voor de tip. Ze wilde het namelijk simpel houden en niet te duur. Ik legde haar uit dat het erg jammer zou zijn om al deze moeite te doen voor 16 video- en 15 audio-oefeningen, zonder aandacht te schenken aan de geluidskwaliteit.
Zoals met alles bij videoproducties, kan je het zo duur maken als je wil. Audioapparatuur is niet altijd goedkoop en er is veel keus. Maar er zijn nu wel veel betaalbare oplossingen voor je smartphone.
Kijk voor voorbeelden op: video voorbeelden Anahata
Hier een paar aandachtspunten als je (nog) geen extra hulpmiddelen hebt.
- Locatie
Zorg dat je op een locatie bent die niet te veel omgevingsgeluiden heeft. En stop met opnemen als die geluiden ineens heel erg aanwezig zijn. Eventueel kan je de opnames door laten lopen om te oefenen voor de nieuwe opnames die je erna doet. Maar het is wel belangrijk dat je herkent dat er audio-overlast is.Gebruik een binnenlocatie. Maar ook hier goed opletten! Ik woon bijvoorbeeld langs een doorgaande weg en zal altijd veel autogeluiden hebben in de woonkamer. Het is voor mij handig om dan boven, achterin het huis of op een andere plek te filmen.
- Afstand
Probeer altijd te onthouden dat een microfoon geen groot bereik heeft. Een microfoon (of deze nu in je telefoon zit of dat het een accessoire van 1000 euro is) moet je altijd redelijk dichtbij houden om goede audio te kunnen opnemen. Als vuistregel kan je aanhouden dat de microfoon niet meer dan 2 meter van je vandaan moet zijn. Liefst minder.
- Manier van opnemen De vorige tip benuttend, is het belangrijk na te denken over hoe je de audio opneemt. Wil je jezelf opnemen voor een statief, zorg dan dat je dichtbij staat. Lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat je volledig in beeld wil zijn (en dus verder weg moet staan van de camera), dan ben je toch genoodzaakt hulpmiddelen te gaan gebruiken, zoals een lavalier microfoon of richtmicrofoon. Test dit vooraf uit.
- Gebruik een koptelefoon (zo mogelijk) Het menselijk brein filtert veel weg. Houd er rekening mee dat als je bewust luistert naar de opname je veel meer gaat horen dan je verwacht had. Het gebruik van een koptelefoon is hierbij een goed middel. Mocht je opnames maken waarin je niet in beeld bent, dan kan je de koptelefoon ophouden. Ben je wel in beeld, neem dan een stukje op en luister even terug naar wat je precies hoort. Het is maar een momentopname, maar toch…
Hier nog een mooie quote om bij stil te staan.
PS. Ik kom binnenkort met een compacte handleiding met 3 opties voor elke categorie met onmisbare hulpmiddelen. En ook voor audio dus. Houd de website in de gaten.