TOP 10 (+1) ASPECTEN DIE IK SUPER VIND VAN FCPx
TOP 10 (+1) ASPECTEN DIE IK SUPER VIND VAN FCPx
01 augustus 2016 

TOP 10 (+1) ASPECTEN DIE IK SUPER VIND VAN FCPx

1 De look 

Inmiddels komt Avid’s laatste generatie nu ook met een standaard donkere interface en heeft Adobe deze al langer is het ook weer niet zo vernieuwend en onderscheidend. Maar….I really dig the look. Vooral ook de combi met  blauw. Ik ben altijd fan geweest van een donkere interface. Ik heb dit ook al tijden zo gemaakt op de Avids waar ik mee werk. Veel grafische pakketten werken hier trouwens al jaren mee, maar ik krijg nog regelmatig scheve gezichten als editors mijn settings zien.

2 Simpelheid van interface

De interface is ogenschijnlijk – al een probleem voor veel mensen- te simpel. Persoonlijk houd ik daarvan. Niet teveel afleiding.Vreemd genoeg zorg ik niet eens dat de interface nog simpeler is door het uitzetten van bijv. de event library.

Ik denk niet dat ik al fan ben van de single screen optie. Alhoewel ik het wel erg fijn vind werken. Maar ik begrijp ook de voordelen ervan. Veel  mensen zullen op lokatie iets gaan en willen monteren en daar komt dan zeer zeker de kracht van deze interface naar boven. Ik gebruik FCPX nog niet zelf op laptop, maar zal dat in de toekomst zeker ook makkelijk kunnen doen. Avid op een laptop is geen feestje.

3 Logische aspect van de interface…

De logische werking van de interface is natuurlijk top. Alles zit zo logisch in elkaar. Natuurlijk moet je het leren vooral ook  omdat ik zo “anders” gewend bent maar erg fijn. Vooral de dubbelfuncties van displayfuncties zoals de timecode display die multifunctioneel is. Mooie kleine details waar ik van hou.

4 Fx bekijken. 

Alleen als ze niet een blauw scherm veroorzaken. Hier weet ik trouwens de oplossing voor. Laat een bericht achter als je deze wil weten.

5 Veel fx en fx pakketten die uit komen.

Veel dingen die al aanwezig waren voor fcp maar de snelheid waarmee dit altijd gaat vind ik erg fijn. Vooral ook omdat dit vaak ook time savers zijn. Ik wacht trouwens met smart op Looks 2 voor FCPx. Vind Looks echt top. Trouwens, die werkt ook er fijn op avid.

6 In één formaat werken. 

De enorme hoeveelheid instellingen in FCP 6 werd ik nog weleens moe van. Het is wel een pro ding natuurlijk, maar soms wil je gewoon snel aan de slag. Een paar dingen instellen en go. Avid heeft dat wat logischer ingedeeld en krijg je niet van die ellenlange lijsten te zien. Nu dus helemaal versimpeld. Vooral voor mijn workflow als HDdslr filmer prima voor nu.

7 Thumbnails

Het viewen van het materiaal in de thumbnails is even flink wennen. Vroeger vond ik het zelfs suf om te gebruiken….Het scrollen in een source monitor vind ik op dit moment nog wel fijner. Maar het overzicht en het gemak waarmee je meer van het materiaal kan bekijken is natuurlijk gewoon super.

8 Open Events..altijd

Ik ben in een spagaat wat deze betreft maar het altijd open hebben van alle events is natuurlijk niet altijd wenselijk.
MAAR…ik ben nu ook een aparte Event (+smartfolders) aan het maken van mooie effecten en hier kan ik nu altijd bij meteen.En dat is natuurlijk wel weer erg super

9 Fx bewerkingen

Ik heb tegenwoordig altijd de Inspector open staan en dus is het allemaal erg snel en makkelijk werken als ik meteen overzicht heb van fx en de instellingen daarvoor. Prettig.

 10 Tagging van markers en todo’s

De markers veranderen in todo is niet echt nieuw. Aangezien tekst toevoegen aan markers al bestond, maar de het veranderen van kleur en het daadwerkelijk een todo item maken is best cool. Vooral voor iemand die van todo lijstjes houdt.

11  Mijn toetsenbord lay-out van KB covers

Lijkt een  beetje onzinnig. Is het ook eigenlijk, maar de keyboard lay-out ziet er cheeky uit. KB covers die ik gebruik nu heeft toevallig nu ook transparantie toegepast op de keyboardcover zodat mijn mooie aluminium toetsenbord te zien blijft. Zo ben ik altijd weer blij en tevreden dat ik op een mac aan het werken ben.

Over de schrijver
Reactie plaatsen