Stabiele video met je smartphone
Stabiele video met je smartphone
16 januari 2017 
in Gear

Stabiele video met je smartphone

Ik probeer ondernemers te helpen met het maken van video’s en ik promoot daarbij het gebruik van een smartphone. In mijn ebook leg ik uit waarom een smartphone (en vooral de iPhone) voor ondernemers prima geschikt zijn om te beginnen met het maken van video’s.

Ik zal verder niet in details gaan maar een fijn voordeel is dat ze zijn klein en compact zijn. Nu heb je al grips om de smartphone makkelijk te kunnen bedienen. Maar er zijn manieren om ook nog veel strakkere en vooral stabielere beelden te kunnen filmen.

Steady en stabiel video
Het filmen met een smartphone heeft vooral één onhandigheid, namelijk het vasthouden en daarmee ook het stabiel filmen van jouw video materiaal. Met het helpen van ondernemers met hun videos’s kom ik vaak tegen dat zij op een bepaalde manier filmen die voor hun logisch, natuurlijk is of het meest makkelijk is.

Ik ben onlangs in contact gekomen met een ondernemer die video wil maken van vakantiehuizen die zij verhuurd. Ik heb nu de eerste video voor deze ondernemer gemaakt en zij heeft deze vakantiehuizen gefilmd alsof ze er doorheen loopt. Erg leuk natuurlijk en ook een beetje verwacht. Aangezien het filmen (of foto maken wat dat betreft) van een huis niet heel makkelijk is. Je hebt om te beginnen een grootboek lens nodig omdat je anders niet de kamer en vooral kleine kamers in beeld kan krijgen en liefst gebruik je ook nog een speciale lens om de vervorming van de groothoek weer te compenseren. Oftewel een dure oplossing. Cameramensen compenseren dit door pan en tilt bewegingen te gebruiken.
Oftewel door links en recht en beneden naar boven camera bewegingen te maken. Dit werk in principe prima behalve dat de kijker (als je er teveel van gebruikt in je video) soms een beetje moe wordt van alle beweging in de camerabeelden.

En daar komt de steadycam in beeld. Het woord zeg het al. Steady + cam >> Steady = stabiel, cam= afkorting van camera. Een stabiele camera.

Het is een idee dat bedacht is door cameraman Garret Brown. Filmcamera’s waren (en zijn) enorme apparaten en konden alleen stabiel filmen op enorme statieven of kranen. Garrett heeft rond 1975 een camera systeem bedacht waarmee grote filmcamera’s stabiel konden filmen en waarmee een cameraman kan lopen zonder de schokken en stoten en waarmee de camera heel vrij was om te bewegen. Denk bevoordeeld aan het shot van Rocky (wie heeft die niet gezien) die in zijn trainingspak de trap op rent bij het Philadelphia Art Museum en waar de camera om hem heen loopt. Het was een noviteit in die periode en heeft maken van films compleet veranderd.

rocky-op-trap

rocky-in-de-ring

Nadeel
Er is wel een nadeel. Deze complexe Steadycam zijn enorm groot en ingewikkeld. Zelfs nu zijn er bijvoorbeeld voor tv maar een aantal mensen in Nederland die de techniek beheersen om een Steadycam te bedienen. Nog los van kosten van het enorme apparaat.

Nu 30-40 jaar later met de intrede van de smartphone en we graag veel foto’s en snel een mooie video willen maken is een behoefte ontstaan om ook voor deze camera een stabilisatie systeem te hebben die vergelijkbaar mooie beelden kan maken.

Er zijn inmiddels veel opties op de markt maar met de Steadicam Volt lijkt het een stuk makkelijker om ook als beginner zeer mooie gestabiliseerde beelden te maken.

Er zijn al diverse apparaten op de markt voor voor het gebruik van spiegelreflexcamera’s camera (deze is weer een maat groter) maar sinds een jaar zijn er in ieder geval 2 bekende apparaten voor de smartphone te verkrijgen van de zeer bekende fabrikant DJI. DJI is begonnen met een stabilisator en een camera in één apparaat. De DJI Osmo. Een supercool apparaat waar je meteen klaar mee bent. Je hebt hier geen camera meer voor nodig. Maar hier zit wel een flink prijs kaartje aan vast (Zie links onderaan dit artikel). Daarna zijn ze gekomen met de DJI Osmo Mobile versie. Dit is hetzelfde apparaat alleen zonder de camera. En waar je eigen smartphone in  past. Deze heeft dezelfde functionaliteit maar is betaalbaarder uiteraard omdat de camera er niet bij zit.

Het is een erg cool apparaat wat je moet leren bedienen. Je hebt een joystick erop zitten om als het ware je camera te sturen naar waar je naar wil kijken of  filmen. Dit is redelijk makkelijk te leren maar niet helemaal intuïtief.

Steadycam maar dan meer intuïtief
Steadicam is van oudsher een zeer bekend merk voor Steadycams. Zo produceert Steadicam veel verschillende soorten en maten Steadycams voor de film en tv wereld. De naam is zo bekend dat alles tegenwoordig Steadicam word genoemd terwijl het hun originele bedrijfsnaam is. Althans bijna. Net zoals bijvoorbeeld de Luxaflex.

Steadicam komt binnenkort met de Volt. Dit is een zeer compacte steadycam meer deze heeft een meer natuurlijke manier van bedienen. De verwachting is ook dat deze goedkoper zal zijn dan concurrenten.

Hieronder zie je een Kickstart video van Steadicam waar zij hun product introduceren.
Video: Steadycam Volt Kickstartvideo

Ze hebben hun target overigens al gehaald.

Terug naar de ondernemer met de vakantiehuizen
Het gebruiken van bijvoorbeeld deze Steadicam Volt of de DJI Osmo Mobile zouden het beeldmateriaal van de vakantiehuizen een nog mooiere uitstraling geven. De ondernemer kan door het huis heen lopen zonder een trilling en onrustige beelden. Daarmee ook een prachtige filmische uitstraling geven aan haar video materiaal en natuurlijk daarmee  een heel mooie videoimpressie geven van haar vakantiehuis video’s.

En er zijn natuurlijk veel andere voorbeelden zijn te bedenken wat je met deze steadycams hulpmiddelen kan doen.

Investering
De steadycam is een hulpmiddel wat niet echt goedkoop is, maar voor de smartphone in ieder geval nog wel betaalbaar. En in mijn ogen zijn geld zeker waard is. Ik hoop dat jullie ook zullen genieten van de mooie stabiele beelden. En deze ook als toegevoegde waarde zien van jullie video’s.

OPMERKING: Overigens zijn er goedkopere steadycam systemen te koop. Deze zijn niet gemotoriseerd en bevatten geen gimbal of vergelijkbaar hulpmiddel om de camera te stabiliseren. Deze apparaten zijn bewerkelijk vanwege de moeilijkheid van het afstellen en vooral in de bediening is erg moeilijk. Er zijn mooie resultaten mee te behalen maar hier moet je uren mee oefenen.

Links

Steadicam Volt
prijs nog onbekend
Kickstart Steadicam
DJI OSMO
479 euro
Bol.com
DJI Osmo Mobile
339 euro
Kamera Express

GoPro Karma Grip (nog wel een GoPro camera nodig dan)

349
V-nix.nl

Over de schrijver
Reactie plaatsen