FILMTIP: NIET ZOOMEN
FILMTIP: NIET ZOOMEN

Er wordt tegenwoordig wat af gefilmd. Er zijn talloze video en compactcamera’s te koop. En altijd zit er een zoom functie op deze cameras. Door de fabrikanten wordt regelmatig reclame gemaakt over hoeveel zoom je wel niet tot je beschikking krijgt als je hun camera koopt. Allemaal leuk en aardig en een zoomknop is functioneel, maar eigenlijk zou ik het liefst zien dat ze deze optie eruit halen. Waarom zou je zeggen …

Nou… omdat iedereen zich helemaal gek aan het zoomen is tijdens het filmen! Ik geef een kleine opsomming waarom je dat niet zou willen. Om te beginnen…

 

Het is gewoon lelijk
Op het moment dat je begint te filmen en inzoomt zal de beweging altijd veel onrustiger worden. Elke kleine beweging wordt versterkt door het feit dat je ingezoomd bent. Daarbij zal de beeldkwaliteit er niet beter op worden. Zeker omdat je in veel gevallen toch per ongeluk de digitale zoom zal gebruiken en dat is altijd inboeten op de beeldkwaliteit. IS (image stablisatie) is tegenwoordig redelijk goed, maar een ver ingezoomend beeld zal uit de hand ondanks de hulpmiddelen niet gauw een prettig plaatje worden om naar te kijken.

 

Maak keuzes
De reden dat er zoveel gezoomd wordt is meestal het feit dat men niet kiest. Het is vaak, o ja dat moet ik zien en o ja daar wil ik ….. En dit alles uiteraard als de camera aan het filmen is. Probeer van te voren te bedenken wat je nou wil gaan filmen en probeer dat te filmen. Als je te ver weg staat zoom dan eerst in (dus, voordat je de rec knop indrukt) en ga dan filmen. Zet de camera weer uit na een aantal seconden en kies het volgende shot uit wat je wil filmen. En probeer elke keer een kader te bedenken. Denk bijvoorbeeld in een wijd (totaal) shot en een close (dichtbij) shot. 

 

Kijkt onrustig
Realiseer je dat iemand anders hier naar moet gaan kijken. Constant inzoomen en uitzoomen kijkt erg onrustig en vaak zorgt dit er ook voor dat de kijker niet meer begrijpt wat er nu aan de hand is of wat er nu precies gefilmd wordt.

 

Amateur
Als er één ding is die meteen laat zien dat je een amateur filmer bent dan is het wel het constant inzoomen tijdens het filmen.

 

Montage
Als je het gefilmde materiaal wil gaan monteren is het constant in -en uitzoomen ook erg onhandig. Het is eigenlijk bijna nooit mooi om in een zoom beweging een montage knip te maken. Dus als dit veel aanwezig is betekend dat ook de montage meer tijd kost en vooral ook minder mooi zal worden.

 

Tijd
Tijd is geld zegt men altijd, maar voor video is tijd ook aandacht. Als je aan het zoomen bent betekend dat ook alles langer duurt dan waarschijnlijk nodig is. De zooms zijn meestal traag. Het gefilmde moet wel ’erg’ interessant zijn wil iemand die tijd nemen om naar alle langzame zooms te blijven kijken.

 

Geluid
Deze is wat meer gezocht maar zeker niet onbelangrijk. Als je (veel of snel) inzoomt is er een kans dat je het motorgeluid van de zoomfunctie hoort in de opnamens. Afhankelijk van welke camera je gebruikt. Zelfs tv camera’s hebben hier last van.
Maar ook als je ver inzoomt komt ook het geluid niet meer overeen. Je bent tenslotte heel dichtbij qua beeld, maar de microfoon van de camera is erg ver weg en zal nauwelijks nog geluid daarvan opnemen.

 

 

Waar dan wel een inzoom voor te gebruiken?
Een zoom kan wel heel mooi gebruikt worden voor verrassings effect of een snelle uitleg van de lokatie. Het wordt voor golf op tv vaak wel gebruikt als een bal gevolgt wordt en je uiteindleijk door de uitzoom ziet waar de bal op de green ligt.Zoiets is met een zoom extra verrassend of functioneel.

Ook het maken van een hele kleine zoom is vooral erg mooi. Dus de zoom functie heel subtiel gebruiken en misschien maar 5 to 10 procent inzoomen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen