Casestudy: Coachbedrijf Open Je Kracht gaat met video aan de slag
Casestudy: Coachbedrijf Open Je Kracht gaat met video aan de slag
12 mei 2017 

Casestudy: Coachbedrijf Open Je Kracht gaat met video aan de slag

Gebruik video om je meer te onderscheiden van de massa. Video is perfect voor trainers en coaches.

Het gebruiken van video voor coaching is een weinig gebruikt middel. En dat terwijl video erg geschikt is voor coaching en training. Er zijn erg veel coach bedrijven in Nederland maar er zijn er weinig die met video aan de slag gaan. Dat is erg jammer want het is een communicatie middel wat zich erg goed leent hiervoor. Je kan als coach leuke korte tips en video berichten maken, maar ook meer visuele video’s met interviews.  Een interessant onderwerp met wat diepgang even uitgebreid toelichten of zelfs een online leeromgeving maken.

Hieronder een simpele casestudy van het coach bedrijf Open Je Kracht. Om aan te tonen dat je met weinig ervaring en wat hulp al erg leuke dingen kan doen met video. Hierbij ook diverse voorbeeld video’s om een indruk te krijgen.

Alle begin is moeilijk

De trend van de ondernemers die ik tegenkom, is vaak de wens om iets simpels te doen met video. Het niet te ingewikkeld maken en niet te veel geld uitgeven. Meestal is de wens om te leren vloggen. Ze denken zo een goedkope manier te hebben om video te maken.

Zo kwam ook ‘Open Je Kracht’ bij mij terecht. Zij wilden iets met video doen maar op een low-budget manier. Ze waren zich wel bewust van het feit dat zij niets van video wisten en wilden het vooral leren. Bij mij waren ze aan het goede adres. We zijn begonnen met een middagje samen filmen.

’Open je kracht’ is een bedrijf dat zich specialiseert in het geven van toffe outdoor trainingen voor mannen. Zij doen dat op een erg leuke en originele manier, zodat mannen leiderschap ervaren en daarmee een leven kunnen leiden dat meer voldoening geeft.

Workshop ‘Filmen met je smartphone’

Na wat initiële mailwisselingen waarin ik adviseerde wat zaken en ideeen op papier te zetten, zijn we begonnen met het plannen van een middag filmen. Ik heb mijn workshop ‘Filmen met de smartphone’ aangepast en ingekort voor een middag.
Ze waren niet zo goed voorbereid en dat was direct merkbaar. Er waren te veel ideeën. Heel leuk natuurlijk, maar ook lastig. Ik leg uit in een ander blog dat voorbereiding het halve werk is, zeker wat video betreft.

Dat was even wennen voor de camera

Met groot enthousiasme zijn we aan de slag gegaan. De ervaring voor de camera was even wennen. Twee van de trainers moesten er even doorheen. Trainingen geven voor een (zelfs grote) groep mensen is toch heel wat anders dan voor die camera staan. Teksten, verhaallijn , alles verdween even… Ze hadden al wel een meteen natuurlijke manier van presenteren. Iets wat ik een beetje verwachte van trainers eigenlijk, maar zeker niet vanzelfsprekend. Erg leuk om te zien.

We hebben die middag twee items kunnen filmen. Ik ben ermee aan de slag gegaan en heb twee simpele maar informatieve en leuke video’s van gemonteerd.

Mediaranger: Hoe was het om de eerste dag te filmen?

Gideon: “Heel gaaf. En ook onwennig om mezelf zo in beeld te zien.”

Mediaranger: Wat heb je ervan (van Ray) geleerd?

Gideon: “Video maken is verhalen vertellen waarbij het aankomt op herkenning én verrassing. Beleving gaat vóór informatie.”

Jeroen: “we hebben ontdekt hoe belangrijk een goede voorbereiding bij video nodig is.”

De eerste video is een feit!

De allereerste video was de video Leren Houthakken. Wat voorbereiding betreft mag je deze video wel bijna scharen onder de vlogs. Maar ik vind het toch een leuk item geworden. Het is bijna letterlijk twee takes onder twee verschillende hoeken opgenomen. Eén close up om de kijker aan of toe te spreken en een totaal shot om de kijker het uitleg gedeelte duidelijk te kunnen laten zien.

Het kan altijd mooier en ingewikkelder maar de essentie is er. Dat is belangrijk om te beseffen als je net begint. Al doende leer je en heb je ook steeds meer in de gaten wat je nodig hebt aan materiaal. Soms kun je het ook met een minimum aan materiaal doen. Een beetje goed kunnen monteren, helpt. Gelukkig kan ik dat 😉

Video:

lengte: 1.40

Mediaranger: Hoe was het om de video voor het eerst te zien?

Gideon: “Het was een beetje zoeken en experimenteren met het script (dat we niet hadden), het draaiboek (dat er niet was) en de tekst (die we improviseerden). Ray wist dit alles tot een gaaf geheel te maken, dankzij zijn geduld en creativiteit.”

Jeroen: “L​euk. Echt heel leuk. Gaaf om mijzelf op beeld te zien, en ook wel spannend….”

BEKIJK OOK
Een goede video vraagt ook een goed voorbereiding

Een andere video die mooi is geworden is het ‘Durf te Veranderen’ item. Deze hebben we wel moeten knallen. Vooral ook omdat we last-minute nog het roer hebben omgegooid. En aangezien we in deze video de drie trainers ook daadwerkelijk alle drie in beeld zijn heb ik video opnames gemaakt. Dit is met mijn hulp in vier uurtjes opgenomen. De voorbereiding was minimaal. Het doen van de interviews koste toch meer tijd dan ingeschat. Die voorbereiding weer….
En niet te vergeten, het is allemaal gefilmd met een iPhone.

Video:

lengte: 4.03

Mediaranger: Wat vond je van de video’s?

Gideon: “Heel mooi, artistiek, prachtig gemonteerd.”

Jeroen: “Erg mooi gedaan”

Van klein naar groot. Een mooie campagne maken.

Als gauw werd duidelijk dat er eigenlijk grotere wensen lagen dan alleen vloggen. Er was veel te vertellen en uit te leggen. Veel verschillende dingen. Samen hebben we besloten een serie video’s te maken die tezamen een kleine campagne vormden, waarin vooral ‘Open je Kracht’ en de trainers een gezicht kregen. In 2017 is het belangrijk om persoonlijk contact te krijgen met klanten en kijkers.

De trainers van ‘Open je Kracht’ zijn het hart van alles met ieder hun unieke manier van zijn en de energie die zij meebrengen.

Mediaranger: Zou je meer video’s willen gebruiken?

Gideon: “Ben ik wel van plan, zelf meer vloggen.”

Jeroen: “ja!”


Mediaranger: Heb je het idee dat video verschil kan maken in je bedrijf?

Gideon: “Zeker. Het is dé manier om veel mensen jou te laten leren kennen. Dat is de manier om meer omzet te genereren.”

Hopelijk het begin van meer video’s voor Open Je Kracht

Ik hoop dat ‘Open je Kracht’ meer leuke en mooie ideeën in beeld kunnen brengen. Ze hebben een mooie basis meegekregen en kunnen daarop verder bouwen.

Een video die ze zelf hebben gemaakt, behalve de montage, is het Waarom heb ik frustratie item. Deze is erg mooi geworden. Erg simpel in de uitvoering maar mooi in betekenis. Er is een interview situatie opgenomen en de trainer Ed vertelt over zijn ervaringen met deze frustratie. Het is echt en integer en ik krijg serieus een brok in mijn keel als ik dit zie. Het raakt me omdat het ook een snaar bij mij persoonlijk raakt en dat maakt de video geslaagd in mijn ogen

Video:

Lengte: 2.00

Afsluitend

Ik heb nu al een goed idee wie de trainers van Open Je Kracht zijn en of ik een verbinding met hen heb of kan krijgen. Daarnaast vind ik het veel leuker om op deze persoonlijke manier meer te weten te komen over hoe of wat zij te bieden hebben dan dat ik een lading tekst op een coach website moet doorworstelen en op basis van niks eigenlijk een keuze moet maken. Een goede coach of trainer hebben heeft ook te maken met de persoonlijke connectie die je met iemand hebt en dat doe je op gevoel. En dat kan met video.

Laten jullie me weten wat je van de video’s van Open je Kracht vinden? Ik hoor het graag.

Over de schrijver
Reactie plaatsen