ZACUTO EVF - ELECTRONIC VIEWFINDER
ZACUTO EVF - ELECTRONIC VIEWFINDER
06 juli 2016 

ZACUTO EVF - ELECTRONIC VIEWFINDER

Ik ben al een tijd aan het filmen met de Z-finder van Zacuto. Erg fijne viewfinder. Alhoewel ik wel de 3x vergroting versie nog heb en volgens mij de 2,5x fijner zal werken. Maar heeft tot nu toe prima gewerkt behalve dat ik mezelf in onmogelijk posities moest krijgen om maar door de viewfinder heen te kunnen kijken. Na onlangs ook op een dijk in Maasluis tussen de stenen op mijn zij bijna gekneusde ribben op gelopen te hebben leek het mij een mooi moment om daar toch eens verandering in te brengen. Naar mijn weten was de Zacuto de enige EVF die feitelijk op de markt was ( inmiddels blijkt de Cineroid eerder te zijn) de keuze toch maar hier op laten vallen. Vooral ook omdat hier eigenlijk de meeste instelingen in zaten die vergelijkbaar zijn met professionele camera’s waarvan highlight assist mij het meeste aansprak.

De levering heeft even op zich laten wachten maar was er gelukkig blijkbaar toch vroeg bij zodat ik bij de eerste leveringen zat. Ik moet zeggen een mooi apparaatje. De verpakking is netjes maar niet heel belangrijk natuurlijk. Wat ik wel erg naar vond was dat een bescherm deksel op het display zat die zo vast zat dat ik bijna geweld moest gebruiken om deze te verwijderen. Niet fijn om op deze manier aan je nieuwe spullen te moeten trekken.

De hotshoe die meegeleverd is is uiteraard wel fijn maar uiteraard een ding wat ind e praktijk maar matig werkt. Het scherm blijft draaien erop. dit geldt trouwens voor bijan alle dit soort verbindingen. Mogelijk dat de speciale Zacuto plug dit verbeterd maar daar zit weer een stevig prijskaartje aan.

Laatste minpuntje want ben verder erg tevreden. Ik vond het erg jammer te constateren dat scherm net scheef in de body hangt. Initieel veel mij dit niet op maar is toch iets wat kan irriteren uiteindelijk.

Verder is alles erg netjes . Scherm is erg scherp en focussen is hiermee echt ene stuk beter te doen. Zeker met de focus assist aan geeft je dit toch meer zelf vertrouwen en vooral kost het minder tijd controleren van de focussing. Het scalen van het scherm ben ik nog niet zo gecharmeerd van. Dit wordt erg gepromote maar als je de belichting instelingen gewoon normaal wil blijven zien is dit nauwelijks winst. Beter om deze aan of uit te zetten en dan echt een groter scherm kunnen zien.

Als laatste punt even. En niet onbelangrijk. Het is bekend dat de Z-finder een loop werking heeft waar op gelet moet worden. Eigenlijk hoefde je dat nooit zo te doen omdat als deze op het scherm geklikt was was de hoek naar de zon niet gauw een issue. NU WEL !. Aangezien ik meestal met statief draai en de EVF naar boven gericht heb om zo een goede houding te hebben. Dit betekend dat de viewfinder altijd richting zon staat met alle gevolgen vna dien. Ik heb inmiddels 5 a 6 brandgaten in de EVF zitten. Zelfs toen ik er erg alert op was heb ik nog 3 kleintjes op een draaidag gekregen. Dit gaat namelijk zeer snel !. Zacuto erkend dit op dit moment en is met ene oplossing bezig hiervoor. De mijn moet helaas eer terug voor reparatie maar ik zie wel weer naar hem uit. Het is een erg fijne EVF !

Over de schrijver
Reactie plaatsen