Hoe zit ik mijn video online?

Een film op internet zetten lijkt best ingewikkeld. Ik krijg regelmatig de vraag hoe dat moet. Het begint bij de keus van het platform: het bedrijf dat de video host.

Op internet zijn heel veel platforms. Het gros is bagger. Mijn tip: doe niet moeilijk, gebruik een van de drie bekendste en beste. Deze bieden heel veel extra mogelijkheden.

 

You Tube
Iedereen kent natuurlijk het bekendste videohosting bedrijf, You Tube. Groot geworden door één van de eerste te zijn en het hebben van de meest bizarre filmpjes. Het is inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen. En natuurlijk met een enorme hoeveelheid potentiële viewers. You Tube blijft erg interessant vanwege deze enorme hoeveelheid kijkers en mede daardoor zijn er ook veel (grote) bedrijven inmiddels die ook You Tube gebruiken als promotie middel om klanten te bereiken. Vooral de laatste tijd gebeurt dat meer en meer en maakt You Yube hierdoor dus een meer serieuze partij. Want het heeft natuurlijk een hoog onzin filmpjes gehalte.

You Tube probeert veel controle te houden over de content die er op geplaatst wordt. Video materiaal wordt onder andere gescanned op het gebruikt van muziek. Dit om onrechtmatig gebruik van films(fragmenten) en muziek tegen te gaan. Hierin wordt nog niet echt juridisch ingegrepen maar in sommige gevallen wordt bijvoorbeeld wel gewoon de muzieklaag of complete video verwijderd. De andere onderstaande partijen zijn hier minder extreem in.
Feit is natuurlijk wel dat je altijd alle rechten moet hebben over het te gebruiken materiaal en videofilm.

You Tube heeft ook een beperking van 10 minuten. dus als je langere video’s/films wil plaatsen is dit niet the place to be. In bijna alle gevallen van bedrijf of promotiefilms is dit geen probleem natuurlijk. De interface is inmiddels herkenbaar maar er zijn niet veel extra mogelijkheden en functies om je video’s aan te passen. Wel is nu een apartechannel te maken en dit is ook wat veelal wordt gebruikt.

 

Vimeo
Een andere fijne hosting site is Vimeo. Deze staat vooral bekend als een filmers videosite. Hier zitten veel filmmakers en komen ook veel bedrijven die te maken hebben met het filmmaken. Het is een plek waar veel mooie video’s te vinden te zijn en de community is gezellig en vooral integer en behulpzaam. Vimeo is een site wat al sinds 2004 bestaat en blijft groeien. Het is inmiddels een goed en betrouwbaar merk en heeft veel mogelijkheden voor alle video wensen.

Naast een free account kan je met een PLUS account al veel meer mogelijkheden voor de player, de informatie die je geeft en bijv. wie je film mogen zien. En daarnaast ook veel analyse tools.Sinds een paar maanden bieden zij ook een PRO account aan en dit is bedoeld voor bedrijven en hun specifieke bedrijfsfilm. Dit is normaal gesproken niet toegestaan volgens de voorwaarden.

En…sinds een aantal dagen hebben ze nu ook een muziek database waar je muziek kan downloaden en/of kopen voor je gebruik in de video’s. Vooral voor zakelijk gebruik is het regelen van muziekrechten veel gedoe en wordt op deze manier veel makkelijker gemaakt. Je kan vooral op basis van genre en tagging muziek uitzoeken wat erg fijn en handig is. Aanbod is al behoorlijk groot alhoewel puur zakelijke nummers dat nog in overschot aanwezig zijn. Maar dit komt snel waarschijnlijk.

 

Vzaar
Vzaar ken ik ook al lang en was en is volgens mij altijd als zakelijke video oplossing voor bedrijfsfilms geweest. Ze noemen zich ook The Professional Videoplatform. Ze hebben nu ook een free account en net zoals altijd ziet alles er zeer verzorgt uit. De site/interface is zeer duidelijk en overzichtelijk. Eigenlijk beter als Vimeo. De mogelijkheden zijn grotendeels vergelijkbaar als bij Vimeo, maar er zijn nog wel verschillen en extra mogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld meer opties zoals voor multisites en de scaling van de videoplayer is aan te passen. Dus op verschillende plekken verschillende manieren hebben om je video te laten zien. Je kan labels en playlists aanmaken en ook zaken als custom encoding en API’s zijn aanwezig. Maar is voor velen zijn de laatste opties al vaak net een stap te ver.

 

Een keuze tussen de drie is best lastig. Alle drie hebben hun sterke kanten. You Tube vooral met de enorme community , Vimeo met de filmmakers community en Vzaar met zijn sterke zakelijke achtergrond. Ik denk dat voor puur zakelijk gebruik Vzaar een erg goede partij is want de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid.

Dat gezegd is het ook zeker mogelijk alle partijen te gebruiken op elk van hun sterkste kanten…