Een goede video begint bij een goede voorbereiding! 9 + 1 adviezen
’Succes is altijd afhankelijk van een nauwkeurige voorbereiding en zonder die voorbereiding is falen een feit.’
Confucius
Een mooi citaat van Confucius. Mogelijk klinkt het wat zwaar, maar voor het maken van video meer dan waar. Video maken lijkt inmiddels makkelijk, omdat je het zoveel om je heen ziet en iedereen video ‘lijkt’ te maken. Een (simpele) video maken is ook niet super moeilijk, maar je hebt wel voorbereiding nodig. Vooral ook omdat er meer bij komt kijken dan je op het eerste gezicht zou verwachten.
Bij een van mijn laatste projecten ben ik daar weer heel erg tegenaan gelopen. De insteek was: ‘leren simpele vlogs te maken’. Prima, dacht ik. Ik heb een korte minitraining liggen waarin ik de basics van filmen met een smartphone uitleg.
Ik heb de klant meteen aangegeven om over onderwerpen na te gaan denken en om te gaan filmen in de daaropvolgende week. Bedenk meerdere items en ga dan selecteren welke je als eerste wil doen. Bedenk je inhoud enz. enz. Ik ben mijn voorbereidingen gaan treffen voor de cursusdag en ben ervan uit gegaan dat de opdrachtgevers voldoende expertise in hun eigen vakgebied hadden en dat de inhoud geen probleem zou zijn. Ik zou er zijn voor de technische ondersteuning en het creatieve deel.
Na een aantal dagen ben ik gaan informeren hoe het ging en of er al onderwerpen uitgewerkt waren. Dit bleek nog niet het geval en over de onderwerpen waren ze nog niet helemaal uit. Alhoewel er wel veel ideeën waren.
De dagen tikten voort en ik ben vooruit gaan werken. Mijn eigen voorbereiding gaan maken, items bedenken en uitwerken en ook de planning voor de opnamedag voor mijn rekening genomen. Ik realiseerde mij al snel dat dit zeker iets is waar veel mensen tegenaan lopen. Eigenlijk compleet onderschatten wat er nodig is en komt kijken bij voor een opnamedag. Niet onlogisch natuurlijk, gezien het feit dat men hier geen ervaring mee had. Maar blijkbaar hebben toch veel mensen het idee dat een video maken ‘wel even snel’ te doen is. En wat ze dan ervaren, valt toch even rauw op hun dak. Want de resultaten zijn er dan ook naar als ze het zelf monteren.
Nu kan ik het meestal wel oplossen, als ervaren editor. Maar als je uiteindelijk belangrijke teksten niet heb opgenomen kan ik deze ook bijna niet verwerken.
Het is handiger dit anders aan te pakken! Hoe dan zeg je?
Ik geef hier een overzicht van de zaken die slim zijn als voorbereiding.
In de tv-wereld en filmwereld heb je grofweg 3 stadia hoe een video tot stand komt:
Preproductie, productie en postproductie.
We gaan het vooral hebben over de eerste 2 onderdelen. Postproductie is namelijk alles wat na het filmen gebeurt waaronder de montage. Maar het laatste punt is een grijs gebied. De termen helpen denk ik ook in welke fase je dingen moet gaan voorbereiden.
Pre-productie
#1 idee
#2 tekst en inhoud uitwerken
#3 quotes bedenken. opties
#4 begin en eind. alternatieven
#5 hoe ga je dat filmen?
Productie
#6 locatie
#7 spullen en hulpmiddelen (gear)
#8 assistentie
#9 planning (tijd)
Post-Productie
#10 media bewaren en back-uppen
# 1 Idee
Hier gaat het vaak nog goed. Ideeën genoeg meestal… Het geldt voor veel inhoudelijke zaken: als je in een flow bent, benut deze dan meteen. Je kan dan heel veel onderwerpen bedenken en grof opzetten en deze later uitwerken.
Een aantal ideeën bedenken dus. Maar nu moet je keuzes gaan maken: welke zijn het meest interessant of misschien is er een duidelijk volgorde van toepassing. In mijn eigen voorbeeld hierboven werd het al gauw verwarrend. Men kan niet kiezen uit de vele ideeën en deze konden dus ook niet uitgewerkt worden.
Resultaat: op de opnamedag waren we bij de ochtendkoffie aan het bepalen welke video’s we wilden gaan maken.
Lekker ad hoc, dat wel 😉
# 2 Inhoud en onderwerp
Het volgende punt is het uitwerken van je boodschap of tekst. Wat wil je precies vertellen of wat is de boodschap die je wil overbrengen? In één zin moet duidelijk zijn wat dat is. Mogelijk kan je die al gebruiken bij je openingszin.
#3 Je quotes en verhaal bedenken.
Deze zin is de aanzet tot alle informatie die je wil vertellen in een specifieke video. Je gaat nu namelijk de inhoud meer uitwerken.
Ga dan verder en werk deze uit tot je een kort verhaal hebt. Het kan zijn dat je het verhaal al erg goed in je hoofd hebt en dat je alleen de kernpunten uitwerkt en deze gebruikt tijdens de video opname. De ervaring leert dan zelfs coaches en trainers die gewend zijn om veel te praten op dit moment zelfs dichtklappen.
Vandaar mijn tips 😉
# 4 Begin en eind van je video bedenken
Als je het verhaal hebt is het handig om een begin en eind te bedenken. Het begin kan zo simpel zijn als : “Hallo ik ben Ray Koning van Mediaranger.” Maar het kan ook meteen het benoemen van het onderwerp zijn. Vaak is dit handig om de kijker meteen te informeren over het onderwerp van de video.
Ook is het handig om alvast een afsluiting te hebben. Sluit je af met ‘Tot ziens’ of ‘Tot de volgende video’? Of sluit je af met een oproep? Bijvoorbeeld: ‘Abonneer je op mijn YouTubeKanaal’. Er zijn veel opties. Alvast een paar bedenken en deze kunnen gebruiken bij de opnames is erg fijn.
# 5 Hoe ga ik dat filmen?
Aangezien we een video willen maken, is het natuurlijk logisch ook even na te denken over hoe je dat gaat filmen
Wil je een simpele vlog maken of neem je voor een groot deel uitleg op via je beeldscherm? Een zogeheten screencast. Hierbij hoef je nauwelijks na te denken over shots en aanvullend beeldmateriaal. Wil je meer met je video gaan doen, met beeldtaal of met uitleggende beelden? Dan moet je echt gaan nadenken over welke beelden je nodig hebt om je verhaal uit te leggen. Je krijgt dan te maken met filmtechnieken. Bijvoorbeeld een introductie in een breed beeld met mooie close-upbeelden van je onderwerp. Je kan nadenken over hoe je jezelf filmt. Ook wijd? Of juist wat dichterbij om meer connectie te krijgen met de kijker?
“Wauw! Moet ik daar allemaal over gaan nadenken?”
Ja. Het grote voordeel is dat je dit niet meer hoeft te doen als je aan het filmen bent. Want tijdens het filmen komen er ook nog veel andere zaken om de hoek kijken. De technische aspecten, zoals camerabediening, audio en de locatiebepaling. Dit moet je ook ter plekke doen en als het allemaal tegelijk moet gaan met veel denkwerk resulteert vaak in dichtklappen.
#6 Locatie
Ook dit lijkt weer een inkopper, maar is een erg fijne tip. Bedenk de locatie van te voren!
Je bent van plan te filmen, hebt alles voorbereid. Je staat klaar met je spullen, hebt hulp gevraagd van vrienden. En dan… Waar gaan we filmen? Euh…
In de filmwereld is een quote ‘locatie, locatie, locatie!’ Een film wordt nog weleens gemaakt of gebroken worden door de keuze van de lokatie. Een leuke locatie kan enorm helpen om een leuke of juiste sfeer te scheppen of gevoel over te brengen.
Maar op zijn minst is het handig van te voren te bepalen waar je gaat filmen. Dit is ook belangrijk om afspraken te kunnen maken met mensen die je helpen. En vergeet niet dat je soms toestemming moet hebben om ergens te filmen.
Het grootste voordeel van vooraf je locatie te bepalen is dat je van te voren te weet wat er beschikbaar is en wat er leuk is aan de locatie. Ook hier is bovenstaande voorbeeld weer handig. We hadden bepaald dat we in een bos wilden filmen, maar bij aankomst wisten we niet waar in het bos een leuke locatie was, met een passende achtergrond en mooie kleuren. Als we dit van te voren hadden bekeken, vooraf in alle rust zoeken, dan waren we geen tijd kwijt geweest aan de discussie over waar we wilden filmen.
#7 Gear en hulpmiddelen
Afhankelijk van hoe ingewikkeld je het filmen wil maken. Bij voorkeur niet te ingewikkeld, vermoed ik 😉
Maar ook bij het gebruik van smartphone heb je een aantal zaken waar je op moet letten. En dus voorbereidingen moet treffen. Zelfs met een smartphone is het hebben van extra audio-oplossingen altijd erg fijn en is ook een statief bijna onmisbaar.
En denk ook aan basiszaken zoals volle batterijen en vooral extra accu’s voor een paar uur filmen.
Lees ook
Basiszaken voor filmen met je smartphone>>>
Ik heb in een andere artikel een compleet overzicht met de basiszaken die je op orde moet hebben als je met een smartphone gaat filmen.
#8 Assistentie of hulp
Ik sta er altijd ‘langdurig’ bij stil als ik weer een aftiteling van een film zie langskomen scrollen. De hoeveelheid mensen die er bij komt kijken is bizar eigenlijk en de wetenschap dat deze allemaal moeten samenwerken om tot een film te komen vind ik waanzinnige gedachte.
Het hebben van wat hulp bij het filmen van jouw is dan ook niet onlogisch. Het is prima als je alles alleen kunt doen. Dan kun je snel schakelen, besluiten nemen en filmen wat je wil filmen. Maar het is erg fijn om hulp te hebben. Je kan je dan goed concentreren op wat je wil vertellen of overbrengen en minder bezig zijn met de (film)techniek en camerabediening.
Zelfs al wil je een simpele vlog maken. Bijvoorbeeld thuis op de bank iets vertellen over bedrijf of product. Dan nóg is het handig om hier hulp bij te hebben. Iemand kan jou filmen en ‘jij’ kan je goed focussen op de inhoud.
Uiteraard kan Mediaranger je ondersteuning bieden op diverse vlakken: pre-productie, productie, of post-productie (de afwerking).
“Geluk ligt in de voorbereiding,
niet in de uitvoering.”
Met deze quote ben ik het gedeeltelijk eens, want in mijn ogen vind je geluk in de uitvoering. Maar ik wil er toch wat over vertellen.
De voorbereiding is al heel erg leuk. je leeft toe naar het filmen en dat vind ik al erg interessant. Het maakt dat ik goed voorbereid wil zijn en meer kan genieten van het proces voor, tijdens en na het filmen.
En vooral dat laatste. Maar dat komt omdat monteren mijn passie is 😉
#9 PLANNING. WAT DOE JE ALLEMAAL OP DE OPNAME DAG
Ik zal je altijd adviseren meer video’s te maken dan alleen op een geplande opnamedag. Je hebt, zoals je ziet, al wat voorbereiding gedaan dus als je in die dag meerdere items kan filmen is dat natuurlijk erg handig. Je verdient je geïnvesteerde tijd dubbel en dwars terug.
Nog een keer planning. Het lijkt erop dat ik het constant over ‘planning’ heb en dat dit punt dubbel is maar ik bedoel hiermee wat anders.
De tijd zal namelijk voorbij vliegen tijdens het filmen! En niet alleen omdat het leuk is.
Het maken van een globale planning van de opnamedag is handig als leidraad voor de opname.
Stel, je wil 3 items opnemen in een middag. Dan weet je meteen al dat je per item ongeveer 1 uur hebt. Het eerste uur ben je namelijk al kwijt aan het specifieke locatie punt vinden, apparatuur klaarmaken, opstellen, enz. enz. Dus resteren voor jouw 3 items: nog 3 uur. Dat is niet heel veel tijd (afhankelijk van het soort video, uiteraard)
Mogelijk kan je hier op voorhand al op anticiperen en de dag langer maken of het aantal items bijvoorbeeld toch verkleinen.
#10 MEDIA BEWAREN EN BACKUP
De laatste tip die ik wil geven gaat over de voorbereiding vlak vóór je met het opgenomen materiaal aan de slag gaat. Zorg dat je je materiaal snel ergens op een schijf zet. Mijn ervaring is dat men vaak meteen met materiaal aan de slag wil, maar juist als dat niet het geval is, dan kan je materiaal ook uit het oog verliezen of niet meer weten waar je het heeft gelaten. Zeker met overvolle smartphones van tegenwoordig is het slim om je opgenomen videobestanden (media) meteen te back-uppen en liefst ook een (nieuwe) betekenisvolle naam geven zodat je het makkelijk kan terugvinden.
Lees ook
hernoemen van je media >>>
Genieten van de ervaring en video opnames!
Het lijkt allemaal veel werk. En dat is het ook wel. Maar je zal zien dat dit heel fijn werkt. Als je goed voorbereid bent, kun je heel effectief en snel werken. Een opnamedag die je hebt voorbereid geeft rust tijdens het filmen. Er zijn altijd nog dingen op locatie te regelen en daar heb je tijd en ruimte voor als je al alle andere zaken al hebt gedaan.
Het grootste voordeel vind ik dat de draaidag met plezier gemaakt kan worden. Want je hebt er alles aan gedaan om voorbereid aan de slag te gaan, dus er is ruimte voor creëren en creatieve zaken. Je krijgt ruimte in je hoofd door de voorbereiding en kan juist vrij denken over het filmproces.
En dat maakt het (zeker met andere mensen erbij) een leuke en gezellige ervaring die ook nog eens mooie video’s zal opleveren.
Succes met filmen!