Wat voor camera gebruik je en is deze goed genoeg om te beginnen met video?
Wat voor camera gebruik je en is deze goed genoeg om te beginnen met video?
12 mei 2017 
in Gear

Wat voor camera gebruik je en is deze goed genoeg om te beginnen met video?

Als ik iemand spreek over video, krijg ik al snel de vraag of de camera die ze hebben goed genoeg is. Meestal kan ik daar ‘ja’ op antwoorden.

Voor de doorsnee-ondernemer die wat video’s of vlogs wil opnemen is in principe elke camera geschikt. In mijn e-book promoot ik ook het gebruik van de smartphone camera. Deze is zeker niet perfect, maar voldoet voor de meeste mensen. Zolang je wat zaken in de gaten houdt.

Voor specifieke wensen of een professionelere benadering van video, loop je bij veel camera’s, en zeker bij consumentencamera’s, tegen de beperkingen aan. Wil je bijvoorbeeld iets voor een groen scherm doen of zware kleurcorrectie toepassen, dan zijn de gemiddelde HD-camera’s niet echt geschikt. Ik zal niet in details treden over de specificaties van die camera’s, maar mocht dat ter sprake komen, dan kun je mij altijd even mailen of bellen.

Video’s maken hangt niet van de camera af. Ook al vermeld ik in mijn e-book een aantal voordelen van een smartphone. Het hebben of bezitten van een willekeurige camera is voldoende om met video te beginnen.

Elke camera heeft zo zijn plus- en minpunten.

Een overzicht van wat verschillende soorten camera’s en waar je op kan letten bij jouw camera.

 

De smartphone camera

Ik heb er een heel e-book over geschreven. Als je het nog niet gelezen hebt, dan raad ik je aan dat zeker doen.

Als je verder niks hebt, is dit een prima camera om te (gaan) gebruiken. Zeker in combinatie met alle apps die er beschikbaar zijn, heb je een echte multifunctionele camera in handen. Dit geeft veel voordelen ten opzicht van andere camera’s.

Wel zal je, zoals in een eerdere mail al genoemd, moeten oppassen voor de zwaktes van de smartphone:

  • lage lichtgevoeligheid
  • compactheid – die instabiliteit aan je videomateriaal geeft
  • standaard matige audio (maar zijn wel veel externe oplossingen voor!)
  • beperkte opslag (niet uitbreidbaar)

De opslag van de smartphone is sinds een paar jaar minder problematisch. Voordien hadden smartphones erg weinig opslag, en bij de iPhone is die (nog steeds) niet te vergroten. Bij andere smartphones kan je vaak een micro-SD-kaart bijplaatsen voor extra opslag.

Tip

Als je echt van plan bent om te gaan vloggen zal ik de smartphone overigens niet aanraden. ti komt omdat de front camera. (de beste camera ) achterop de smartphone zit. De voor en achter camera zijn niet hetzelfde!!

Wil je gaan vloggen dan kijk je dus tegen de achterkant van de smartphone aan en kan dus niet op het scherm kijken.

Dit heeft diverse nadelen:

– Je kan niet zien of je goed op jezelf richt. En wat je nog meer in beeld wil hebben en filmen

– Je kan niet zien of je in focus bent

– De microfoon zit vaak aan onderkant of voorkant waar juist dus audio kan issue worden

Voor een keer kan het wel maar wil je vaker of structureel gaat vloggen dan kan je beter voor een compact camera gaan met een flip of pop-up scherm. Zie onder 4 toppers hiervoor.

Een DV- of HD-videocamera?
Is een DV- of HD-camera goed genoeg? Ik kan kort zijn. DV-camera’s zijn dat over het algemeen niet. DV-camera’s waren de eerste digitale camera’s en ze zijn over het algemeen van SD-kwaliteit. SD betekent Standaard Definition. We werken tegenwoordig allemaal in HD (High Definition) op onze tv, mobiel en computer.

Alhoewel ze veel minder populair zijn dan vroeger zijn er toch nog honderden verschillende types HD- camera’s verkrijgbaar die ik niet allemaal ken. Maar de meeste HD-camera’s zijn al prima geschikt omdat ze HD zijn. Ze zijn meestal volautomatisch en hebben voldoende opslagruimte. Het beeld is vaak haarscherp.

Een minpunt is dat er vaak een vaste microfoon op zit die niet van de beste kwaliteit is. De microfoon neemt meestal stereogeluid op van de hele omgeving en is daarom wat minder geschikt voor opnemen van vlogs (dus probeer dichtbij te staan). Bovendien kun je vaak geen externe microfoon aansluiten om het geluid te verbeteren en het veel  aan omgevingsgeluid te omzeilen hiermee

Deze camera’s zijn minder geschikt of soms helemaal niet geschikt voor ‘green screen’-opnames. Of je neemt voor lief dat het er allemaal wat minder strak uitziet.

DSRL-camera (of micro Four-Thirds)
Ik hoor soms ook dat mensen met een DSLR aan de slag willen, een spiegelreflexcamera met videomogelijkheid. Hoe enthousiast ik ook ben over dit soort camera’s – ik film er zelf ook mee – ik zal het je sterk afraden. Deze camera’s zijn ingewikkeld en vooral bewerkelijk bij het filmen. Dat geldt op alle punten: bediening, kennis van video, audioproblematiek.

Ik ben er anderzijds erg enthousiast over, omdat de camera een filmische uitstraling heeft. Dit is ook precies de reden dat ik ze gebruik. Feitelijk zijn het goedkope ‘filmcamera’s, maar je moet ze gebruiken en benaderen als een ‘echte’ filmcamera.

Dat maakt ze erg inefficiënt en ingewikkeld en zeker voor een beginnende filmer niet prettig. Alleen als je hier een specifiek doel mee voor ogen hebt, zou ik ze aanraden. Ik zou sowieso eerst eens wat proberen met een huurcamera.

Uiteraard heb je ook een automaat stand op dit type camera wat een aantal zaken beter maakt maar dan nog is het niet de point-and-shoot methode waar je in het begin even mee moet beginnen. De focus zal in het begin moeten liggen op inhoudelijkheid en niet teveel de techniek.

Compact Camera
Heb je een simpele compact camera dan is deze ook te gebruiken uiteraard. Zolang deze ook HD video kwaliteit heeft.
Let wel weer goed op de audio. Heb je een relatief simpele en/of goedkoop model, dan kan het zeker zijn dat de video kwaliteit en ook audio hiervan tekortschiet.

De compact camera heeft na een aantal jaren dip een kleine boost gekregen sinds het vloggen en het You Tuben zo populair is.

Voor de hand liggend dat deze camera veel gebruikt word is natuurlijk de handzaamheid. De hele tijd met je arm omhoog lopen kan best zwaar worden dus een lekker compacte camera gebruiken is natuurlijk winst. Een smartphone is net zo licht en compact maar zoals ik al schreef is de de smartphone niet altijd die handigste tool voor dit type video.

Sommige compact camera zijn inmiddels goed geworden. Heel erg goed zelfs. Dan heb ik het wel over het hoger segment compact camera’s. Ik heb nog geen goedkope compact camera geprobeerd zelf maar ik hoor door vaak issues mee. Audio is vaak matig.

De paar toppers binnen de compact camera hebben hele mooie functies en capaciteiten tegenwoordig. Die het filmen makkelijker maken en de beelden mooier en beter. Denk aan:

– Beeld stabilisatie – fijn als je veel beweegt of moet bewegen met de camera

– Licht gevoeligheid – binnen ook kunnen filmen zonder teveel ruis of lelijkheid is erg nuttig

– Slowmotion beelden – slowmotion is altijd mooi! 

– Goede en snelle autofocus – lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet

– 4K = zeer hoge resolutie – niet persé nuttig voor de starter, maar mooi als je het kan benutten

– Goed genoeg audio – audio blijft erg belangrijk! 

– Opklapscherm naar voren – ideaal voor vloggen. en zeker niet altijd aanwezig

Apart genoeg is de compact camera eigenlijk de beste optie, maar een flink nadeel is dat deze camera flink duur kan zijn.

Je kan een compact camera wel kopen voor weinig (200-300euro) maar de camera’s die echt goed functioneren, uitstekende tot zeer goede kwaliteit hebben en veel functionaliteit bieden (bijvoorbeeld opklapbaar beeldscherm en optische stabilisatie) dan ga je toch gauw weer richting 500-600 euro of meer. De moderne smartphone is daarmee dan ook de slimmere (en tussen haakjes meer betaalbare) optie.

Lees ook:
Audio. Het zorgenkindje >>>

Behoefte aan een nieuwe camera ??

Erg goede compact camera’s

Er zijn 2 camera ’s die erg bekend zijn als de perfecte vlogcamera’s. Deze hebben een aantal eigenschappen waarom ze erg geschikt zijn om snel en makkelijk mee te filmen. Compactheid is een ding, veel moderne camera hebben nu ook grote displays met touchscreen en vaak ook draaibaar scherm. Dit is namelijk erg handig om een afkijk te hebben van wat je filmt. Ze kan je jezelf goed kadreren in beeld. De laatste generatie heeft ook een waanzinnig mooi beeld en goede codec (de opnamekwaliteit – niet hetzelfde als de opname resolutie)

Wel zijn deze camera’s aan de (zeer) prijzige kant. Maar je hebt er wel een erg goede compact camera voor.

– Sony compact RX100 serie (prijzig maar erg goed)
 RX 100 v (1200 euro !!)  Gelukkig kan je ook de 3e generatie (III) nog kopen en de eerste generatie. Zelfs deze is nog erg goed. En kost een kwart. Ongeveer 300 euro.

– Canon Powershot G7
Inmiddels ook een generatie II. Prijs 500 euro

Alternatieve toppers

– Panasonic GX7
prijs 600 euro

– Sony A6400
Duurder segment compact camera. Erg mooie beelden en veel functionaliteit. en beroemde autofocus.

Basiszaken waar je dus op kan en/of moet letten voor de camera die je wil gebruiken.

  •  Kan de camera in HD opnemen?
  • Heeft hij eventueel een microfoon ingang?
  • Is er een aansluiting voor een statief aanwezig?
  • Opnamekwaliteit.
  • Leeftijd van de camera. Als het een 10 jaar oude HD-camera is, zou ik toch kijken naar wat anders.

Bottomline.
Je kan met elke camera beginnen in principe. En veel camera’s zijn prima geschikt voor die eerste video’s. Wil je specifieke dingen gaan doen dan kan je kijken wat past bij je behoefte. In veel gevallen kan je met de smartphone een heel eind komen. Voor vlog doeleinden dus liever kiezen voor een compactcamera bij voorkeur met een opklap of pop-up scherm.

Succes met filmen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen